środa, 26 października 2011

Zupa z dyni


Tak na początek chcę zaproponować zupę z dyni :). Jej dwie podstawowe zalety: tania i szybka. A już od samego twórcy zależy jak bardzo pyszna ;)
Składniki:
1 kg dyni
125ml mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
czosnek

Sposób przygotowania:
Dynię wydrążamy, kroimy w grubą kostkę i bez skóry zanurzamy w garnku z wodą (napełnionym do 3/4). I czekamy aż się ta dynia zagotuje ^^. Następnie, wlewamy mleko, dodajemy masło i sól. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie zupełnie miękka. Dodajemy pognieciony/ztarty czosnek i gotujemy jeszcze chwilkę. Następnie miksujemy na gładką masę. Ewentualnie można, tak jak ja, przepuścić zupkę przez przecierak ;). Na koniec dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Ja czasem dodaję jeszcze czosnek ;) i voila!
Smacznego! :)
Doskonale komponuje się z pszenną bułeczką i wiórkami żółtego sera na powierzchni ^^


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz