Wychodzę z założenia, że życie należy sobie ułatwiać i uprzyjemniać w najwyższym możliwym stopniu. Ta hedonistyczna postawa spowodowała, że postanowiłam dowiedzieć się, czy naprawdę jest tak, że słodzenie naparów z ziół niweluje ich działanie?



Otóż nie. I nie ma żadnego naukowego dowodu na to, że słodzenie (nie ważne, miodem, cukrem buraczanym, trzcinowym, fruktozą, stevią czy co tam jeszcze można sobie do herbaty wrzucić) w jakikolwiek sposób wpływa na właściwości naparu, poza poprawą smaku.

Temat zainteresował mnie, ponieważ w ostatnim czasie przekonałam się do dość regularnego picia kilku n
naparów. Zachęcona zostałam serią postów z Ziołowego Zakątka na temat wspomagania się przy zwalczaniu alergii naturalnymi metodami, czyli między innymi piciem pokrzywy i rumianku.



A skąd wziął się w ogóle ten przesąd, że cukier zabija właściwości ziół? No powodów jest prawdopodobnie kilka.

Biorąc pod uwagę to wszystko, stwierdzam że w najlepsze będę sobie słodziła. Życie należy sobie ułatwiać.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *